70v. Nojanmaan Nopsa
Sodan päättymisestä oli kulunut seitsemän vuotta, kun Säämingin Nojamaan kylälle perustettiin urheiluseura. Innokasta nuorta porukkaa oli kylillä paljon. Nojanmaan koululla oli urheilukenttä, siellä illoin ja viikonloppuisin tanner tömisi, pallo lensi ja keihäs kaarsi. Nuori seura ryhtyi koulun kaveriksi ja opettaja Eero Toiviainen seuran puheenjohtajaksi. Samana vuonna perustettiin Sääminkiin 12 uutta urheiluseuraa. Vuoriniemellä oli jo Viri, jonka perustamisesta on kulunut 120 vuotta, hiljaiselon seura sekin, kuten useimmat 1952 perustetut kyläseurat.
Nojanmaan Nopsa syntyi kansallisten merkkitapahtumien seuraan; 1952 oli Helsingin olympiakisat, Armi Kuusela voitti oman lajinsa maailmanmestaruuden ja kahvi vapautui säännöstelystä. Toki oli paljon merkittävää muutakin.
Nojanmaalaiset ottivat seuran omakseen. Toiminta oli aluksi pienimuotoista mutta ja lajikirjo tarjosi jokaiselle jotakin, yksilölajeista joukkuepeleihin, lapsista varttuneimpiin. Kilpailtiin ja sitä varten treenattiin. Koulu oli tärkeä yhteistyökumppani ja sen merkitystä monet vanhat nopsalaiset muistelevat lämmöllä.
Pallolajit olivat suosittuja, kunnes hiihto ja soutu tulivat niiden ja muidenkin lajien rinnalle ja lipuivat ohi 1970 luvulla. Kirkkovenesoutu, siis kuntosoutu, on yksi seuran pääliikuntalajeista hiihdon rinnalla edelleenkin.
Nojanmaan Nopsa perusti Savonlinnan Soudun tulonlähteeksi 1970-luvulla. Rahaa tarvittiin kasvavan toiminnan pyörittämiseen, seura oli mukana kilpailutoiminnassa, sekä järjestämässä että osallistumassa. Menestys oli hyvä, hankittiin kilpailukykyisempiä veneitä ja oma väki pokkasi monet SM-mitalit. 1988 mukaan tulleet kirkkoveneet halkovat Savonlinnan lähivesiä edelleenkin niin kuin ovat katkeamattomana ketjuna kaikki nämä vuosikymmenet tehneet. Soutua on ympäristössä ollut paljonkin, mutta vain Nojanmaan Nopsan perustama soutu, nykyään Norppasoutu ja Sulkavan soutu voivat ylpeillä yhä jatkuvalla pitkällä historialla. Norppasoutu järjestetään ensi kesänä 33 kerran. Savonlinnan Soutu, joka on toiminut vuosikymmenet omana organisaationaan, elää hiljaiseloaan.
Soutuinnostuksen kovimpina aikoina Norppasoutu oli viisipäiväinen ja enimmillään mukana oli 11 kirkkovenekuntaa. Hauskaa on ollut pienemmälläkin porukalla, Kolovesi-soutu kaksi vuotta sitten ja Turponsaaren soutu viime kesänä ovat kaksipäiväisenäkin lunastaneet paikkansa mukavien tapahtumien sarjassa. Molemmissa osallistujat mahtuivat kahteen kirkkoveneeseen. Hiihtoa Nopsa edistää Kievarikierros-reitistön yhteiskumppanina, retkiluisteluretkien ja kuutamohiihtojen järjestäjänä.
Edellisen kerran Nopsa juhli pyöreitä vuosiaan 10 vuotta sitten, 2012. Juhlat pidettiin Suutartuvalla tupa oli täynnä seuraväkeä.
Vaikka Norppasoudussakin on koettu soutajakato, niin myös kulurakennetta on voitu keventää ja pienimuotoisenakin soutu, samoin kuin hiihto, voivat jatkua pitkäänkin. Talkoita on tehty, Norppasoudusta on saatu paljon kustannustekijöitä pois, kuten bussikuljetukset rannoille, pelimannit, suojelijat, soutupaidat ja esitteiden painatuskulut. Paljon muitakin kulukohtia on voitu tiivistää, kuten lounaskahvituksen siirtäminen järjestäjien vastuulta soutajan omaan reppuun.
Laatuun se ei ole vaikuttanut. Viime kesänä monet Norppasoutajat sanoivat, että Turponsaaren isännän Petri Kapasen laittama aamiainen majalla oli maukkaampi kuin edellisaamun vastaava Miekkoniemen Shellillä.
Seuran päätöksentekoa on viimeisen 15 vuoden ajan johtanut puheenjohtaja Tuula Mähönen ja edellisillä vuosikymmenillä Jouko Kovanen ja Eero Toiviainen. Tämän päivän päättäjät Nopsassa ovat puheenjohtajan lisäksi Kyösti Turtiainen, Pirkka Ojala, Aimo Taskinen, Seija Jaatinen, Tapani Lipsanen ja Mikko Jantunen.
Aini Rössi 2022
Juhlakansaa 16.11.2022