Nojanmaan Nopsan historiaa

Kuuden vuosikymmenen savonlinnalainen liikuttaja

Pääliikuntamuotojen, soudun ja kansanhiihdon lisäksi seura on innostanut jäseniään palloilulajeihin, luistelujäille ja retkipoluille.

 

Nojanmaan koulun maastossa oleva ja eri järjestöjen talkootöinä aikanaan noussut lasten hiihtomaa, joka on seuran pitkäaikaisen puheenjohtajan Jouko Kovasen ideoima, on kasvattanut uutta hiihtäjäsukupolvea kymmenen vuoden ajan.

Pitkille laturetkille nojanmaalaiset ovat päässeet kotinurkiltaan vuodesta 1997 lähtien, jolloin Nojanmaan Nopsa lähti rakentamaan Kievarikierros-latuverkostoa. Nykyään reitistöä pitää yllä latu- ja retkeilyhdistys Kievarikierros ry, jonka jäsen myös Nojanmaan Nopsa on.

Nojanmaan Nopsan perustamisvuonna 1952 urheiluseurojen perustamistahti oli kylillä ripeimmillään. Säämingissä 12 uuden urheiluseuran johtotähti oli pitäjän vanhin urheiluseura Vuoriniemen Viri, jonka perustamisesta tuli elokuussa kuluneeksi 100 vuotta.

Monen sääminkiläisen urheiluseuran tavoin myös Nojanmaan Nopsan tukikohtana oli koulu. Kylän opettajat olivat useinkin eturintamassa urheilun asioita edistämässä, eikä Nojanmaa tehnyt poikkeusta tässäkään: uuden seuran puheenjohtajaksi valittiin opettaja Eero Toiviainen.

Perustajajäsenet halusivat seuran yksimielisesti SVUL:n alaiseksi ja Säämingin Urheilijain alaosastoksi. Niinpä nimeksikin tuli Nojanmaan Nopsa/SäU. Säämingin Urheilijoiden rekisteröidyttyä omaksi seurakseen 1956, lyhenne jäi pois ja siitä lähtien seuran nimi on ollut Nojanmaan Nopsa.

 

Seuratoiminta oli alusta alkaen monipuolisesti urheilua edistävää: treenattiin, juostiin, hypättiin, heitettiin, työnnettiin, hiihdettiin, uitiin, voimisteltiin  ja pelailtiin. Ennenkaikkea kilpailtiin keskenään ja naapuriseurojen kanssa.

1970-luvun alussa Nojanmaan Nopsa oli edistämässä urheilukentän laajentamista pesäpallokentän mittoihin. Monet toiminnot lähtivät nuorista, eri palloilululajit ja jääkiekko nappulaliigoineen olivat suosittuja. 

Seitsemänkymmentäluvulla voimakas soutuinnostus tavoitti myös Nojanmaan Nopsan. Nopsa perusti Savonlinnan soudut, oli mukana kehittämässä soutujen SM-kilpailuja ja toi kirkkoveneet Savonlinnan vesille. Soudussa tuli myös kilpailumenestystä ja sen suosio kesäisenä kuntoilumuotona on kestänyt tänne saakka.

Kirkkoveneiden retkisoutu Norppasoutu on vienyt ihmisiä eri puolille Saimaata jo lähes 30 kesänä peräkkäin. Talvisin Kievarikierros- reitistö maaliskuisine laturetkineen on yksi seudun vetovoimaisimpia tapahtumia. Näiden ideoimisessa ja järjestämisessä Jouko Kovasen panos on ollut keskeinen. Myös takavuosien Savonlinna-hiihdossa Nojanmaan Nopsa oli yksi järjestävistä seuroista.

 

Nykyisin seura panostaa kuntoliikuntaan, maastohiihtoon ja soutuun. Seuralla on kolme kirkkovenettä, joista juhlavuoden hankinta, Päärly, otettiin käyttöön Norppasoudussa. Uudella veneellä soudettiin myös Sulkavalla. Talvisin kansanhiihto Kievarikierros- reitistöllä on edelleenkin yksi seuran toimintamuodoista.

Seuran pitkäaikaisempia puheenjohtajia ovat olleet Eero Toiviainen ja Jouko Kovanen, nykyinen puheenjohtaja on Tuula Mähönen.

 

Aini Rössi 2012

 

Uusi kirkkovene vm 2012

Powered by Aava 3